top of page

Introduceren van kittens/katten aan elkaar.

Hierover is natuurlijk al heel veel geschreven op internet. Ik beveel de blogs van Liesbeth Puts www.praktijkvoorkattengedrag.nl van harte aan.

Maar onze oosterlingen zijn natuurlijk anders, hahaha. Ze zijn wat opener, wat onbevangener, wat socialer. Dus haar stappenplan doorloop je vaak in een hoger tempo.

Wat je in ieder geval nooit moet doen is de nieuwkomer je huis in 'gooien' en zeggen: 'Laat het ze maar uitzoeken'. Dat is ronduit gemeen. Naar je kat die al in huis is maar ook naar die nieuwkomer die totaal niet weet wat hem overkomt.

Laat je nieuwe aanwinst eerst maar eens een beetje rondkijken zonder de huidige bewoner. Zet die maar even apart. In de slaapkamer of zo. Geef die een nieuw speeltje een schone bak en misschien het kleedje waarop de nieuwkomer binnenkwam. Want natuurlijk hebben ze het allang door.

Wanneer jullie een Logicatje kopen, krijg je mij bij dit stukje introductie. Terwijl wij babbelen, koffiedrinken, gebak eten en de papieren doornemen, pakt het kitten de mogelijkheid om, met mijn stem als steuntje, een beetje rond te kijken. De ene is reuze verheugd over zijn nieuwe woning, een ander is wat verlegener en gebruikt mijn schoot als uitvalsbasis. We zorgen in ieder geval dat er een kattenbak binnen oogbereik staat, want vragen naar de wc durven ze in eerste instantie nog niet. Dus de bak maar even midden in de kamer.

Vaak is het moment waarop de bak gebruikt wordt het vertrekmoment voor mij en laat ik jullie de introductie verder zelf doen. Wanneer de al aanwezige kat(ten) vriendelijk is/zijn zal het wel loslopen.



Oudere kittens/volwassen katten
Wanneer een kitten niet jong en onbevangen je huis binnen komt stappen, maar al wat ouder is. Of wanneer een van mijn pensionada's aan de al aanwezige katten moet wennen, dan adviseer ik van harte de bench-methode.


Je richt een grote draadbench in als kattenverblijf. Of je schaft een kittenkooi aan, soms voor 50 euro op marktplaats te koop. Wanneer je de bench zo situeert dat de nieuwkomer alles kan zien, maar toch een veilige haven heeft, ben je al een heel eind. De eigen kat(ten) kan/kunnen van de buitenkant voorzichtig kennismaken en de nieuwkomer heeft, door de kleden rondom, fijne rugdekking en hoeft niet te panieken.

Zet de kooi op een tafel, op die manier leert de kat niet alleen je voeten kennen en je kunt ook op een stoel ernaast gaan zitten. Gewoon er zijn en je boek (voor)lezen geeft heel veel vertrouwen. Met een plankje in de kooi creëer je extra ruimte voor eten en drinken.

 

Hou de kat in de kooi tot je samen contact maakt, hij/zij zich fijn laat aaien, goed eet (eventueel van een vork, da's een een 'samenmomentje') en er geen gegrom en geblaas onderling meer is. Zet dan het deurtje eens open, nadat je de vierpotige bewoners even verplaatst hebt en met de tweebeners afgesproken hebben geen onbeheerste bewegingen te maken. Laat je nieuwkomer maar lekker in de keuken of kamer rondstappen (niet het hele huis nog) en lok hem na enige tijd weer de kooi in met een lekker hapje.

Zo bouw je het rustig op en na ergens tussen de drie dagen en drie weken heb je een heerlijk vertrouwde stapel katten.

Succes! Neem de tijd, je bent een band voor 15 jaar aan het smeden.

bottom of page